I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Sunday, 31 July 2011

Ape Kekuatan Sumpah Pada Zaman Sekarang????'Sumpah awk,sy x buat.. Tolong lah pecaye sy.. Sumpah Demi ALLAH'
Sumpah..Ape lg kekuatan dan kepercayaan kepade sumpah pade zaman sekarang? Cakap sumpah bebagai,tp manusia pade zaman sekarang bukan ikot pun sumpah yg dibuat.. Kalau sekadar sumpah sahaje bpleh lagi diterima,tapi SUMPAH DEMI ALLAH(ex: Sumpah demi allah,bla bla bla ) turut dianggap mainan pada zaman sekarang.. Tanpa rase tkot akibat melanggar sumpah yang 'dikunci' atas nama ALLAH..Bahkn zaman sekarang,kebanyakan sumpah itu hanya dianggap sebagai perkara mainan..

Firman ALLAH :


وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَهِينٍ

Dan janganlah kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina”. (QS. Al-Qalam : 10)
Dan dalam sebuah hadits yang shohih bahwa di antara 3 orang yang Allah tidak mengajak mereka berbicara pada Hari Kiamat, tidak mensucikan mereka dan bagi mereka adzab yang pedih (adalah) lelaki yang menjadikan Allah sebagai barang jualannya, dia tidak membeli kecuali dengan sumpahnya (bersumpah dengan nama Allah) dan tidak menjual kecuali dengan sumpahnya. (Yakni terlalu sering dan memperbanyak bersumpah dengan nama Allah )
وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ
"Dan jagalah sumpah-sumpah kalian”. (QS. Al-M a`idah : 89)
Yang diinginkan adalah : “Jangan kalian bersumpah”, maka ini adalah larangan untuk bersumpah kecuali ketika dibutuhkan serta dalam kebaikan dan kejujuran”.

Masing-masing mempunya akal fikiran yang telah dikurniakan oleh ALLAH S.W.T. .. Fikirkanlah apa yang terbaik untuk diri sendiri..salam..

No comments:

Post a Comment