I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Sunday, 7 August 2011

Penangan Sahur Ku

Nak bangun sahur esok nak makan apa?

soklan femes untuk ibu-ibu dari anak-anak yang baru belajar puasa.
kadang-kadang soklan tu jugak datang dari bapak-bapak. 

tekad i bulan puasa ni nak kurangkan pengambilan nasi, tapi mampukah i?
kenapa i nak buat begitu? suka hati bapak tiri nenek moyang aku lah.  hehe

sebenarnya, i rasa badan i dh makin berisi. bukan bermaksud ada isi ye, maksud i.. aku macam dah gemok la !!! alamak....

untuk hari pertama berpuasa i bangun sahur dengan makanan yang ala-ala diet jugak la. haha nak tahu apakah ia? 

makanan ni macam makanan sarapan pagi. mengandungi serat bijirin yang mampu bagi tenaga untuk i. kemudian kalsium untuk tulang dan gigi i yang santek nih.. & special sekali buah kurma Yusoff Tayyob (xde yang tu, yang laen pon i bedal)

sehari sebelum posa i dah pegi sopping makanan sahur i. Hanya di Tesco, punya la ramai orang-orang melayu membeli belah untuk bekalan di bulan posa. sambil tu kaum cina & india jugak tak melepaskan peluang. Maklum la SALE melambak!

Tak kira lagi dengan bangsa asing, Indonesian, Myanmar, African, Bangladesh, Arabian, Mat Saleh pon ada. Troli sampai abes la kiranya, haha giler punya sopping. 

Apa yang i makan untuk sahur adalah:


DAN


Inilah antara juadah sahur i. sedap la jugak bagi yang ingin mengamalkan diet macam i. yang penting makan, jangan tak makan sudah.

Bangun sahur pon dapat pahala taw, sebab tu bulan Ramadhan ni bulan yang penuh berkat. Seperti yang i sebut dalam syair aku kat SINI

Macammana i makan cornflakes + susu tu? mudah saja... cuma campur kedua-duanya didalam mangkuk lepas tu makan la. hehe



sungguh menyelerakan kan....

Kalau anda rasa ingin mencuba resepi ini, kunjungilah Tesco berdekatan, ataupon kedai runcit, supermarket, mini market, semua ada. cuma kat market yang jual ikan, ayam, sayur tu xdak la. muhahaha

* Tesco baru kat Kedah sudah dibuka, area stargate highway Alor setar selatan.. Agaknya bila aku dapat pegi erk, hari-hari lalu tapi tak sempat singgah. haissshhh ;) 

p/s: selamat bersahur kepada semua umat islam yang berposa ja..! 

No comments:

Post a Comment